BUDAPEŠŤ 2017

Majstrovstvá sveta v plávaní masters aj s účasťou Turčianskych rakov

Budapešť privítala do 15 tisíc masters plavcov z celého sveta na skvele zorganizovanom svetovom podujatí. V novej prekrásnej plaveckej DUNA Aréne a v Hajós Alfréd Národnom plaveckom complexe organizátori MS pripravili skvelé podmienky pre skvelé výkony.

Organizačne skvele zvládnuté podujatie

Masters plavci z celého sveta od 25 rokov až 97 rokov, týždeň držali v športovom napätí divákov aj samých aktérov pretekov.

Ozdobou podujatia bola účasť 97-ročného Bélu bácsiho, ako ho domáci familiárne volajú, ktorý v Národnom plaveckom centre HÁJOS plával už v r. 1937 ako trinásťročný. Bélu bácsiho rozhodkyňa odprevadila za ruku na štartovný blok, kde odštartoval na 100 a 200 m prsia. Zaplával výkony hodné obdivu a dojatia.

Národný plavecký komplex projektoval práve Hájos A., vynikajúci plavec minulosti, dvojnásobný olympijský víťaz. Svoju prácu nadčasovo zvládol obdivuhodne.

Skvelá športová atmosféra sa niesla celou Budapešťou. Organizátori umožnili na delegačnú kartu cestovať zdarma verejnou dopravou po celej Budapešti.

Na Duna Aréne /postavená za menej ako 2 roky/ sa pretekalo v dvoch 50 m bazénoch a v troch rozplavovacích. V Národnom komplexe Vámos A. sa pretekalo v dvoch 50 m otvorených bazénoch a rozplávanie bolo na dvoch ďalších bazénoch. Organizácia štartov bola profesionálne odhadnutá takmer na minuty presne.

Masters kluby z 55 štátov vycestovali, niektoré ozaj z veľkých diaľok, aby sa tohto skvele zvládnutého podujatia mohli zúčastniť.
Boli to plavecké Vianoce.

Ako úspešne si Raci počínali

Nebolo ľahké si účasť vybojovať. Splnením predpísaných limitov sa to 12 členom Plaveckého klubu Turčiansky raci podarilo. Zo Slovenska to bola najpočetnejšia výprava. Zodpovedná príprava bola zúročená piatimi slovenskými rekordmi a doplnená najlepšími osobnými výkonmi, alebo na ich hranici.

Najlepšie výkony vo svojich kategóriách už tradične zaplávali Braňo Turanský a Jiro Mikoláš.

Braňo Turanský opravil slovenský rekord v ťažkom preteku na 400 m polohový pretek.

Braňo urobil aj slovenský rekord na 200 m motýlik, ale vzápätí ho o vlások stratil.

Plával ešte 50 m a 100 m kraul a štafety.

Jiro Mikoláš zaplával slovenské rekordy na 100 m a 200 m prsia.

Plával aj 400 m polohový pretek, 50 m prsia a štafety.

Slovenský rekord spravila štafeta na 4×50 m polohový pretek v zložení Ján Vanko, Lad. Zvarik, Miro Kočalka a Braňo Turanský.

Zápis do slovenských rekordov pribudol aj v štafete na 4×50 m mix v zložení B. Turanský, K. Turanská, L. Spišáková a P. Kontoš.

Raci obsadili aj štafety 4×50 m kraul v zložení P. Kontoš, B. Turanský, J. Mikoláš, J. Vanko.

– 4×50 kraul, mix A…D. Krausová, P. Kontoš, L.Véghová, B. Turanský,
– 4×50 kraul, mix B…L. Véghová, M. Kočalka, D. Krausová, J. Mikoláš,
– 4×50 m PP, ženy…L. Spišáková, K. Turanská, D. Krausová, L. Véghová,
– 4×50 kraul, mix…L. Véghová, M. Kočalka, D. Krausová, J. Mikoláš.

Veľmi pekné výkony zaplával aj Martin Mikoláš na 400 m v.sp a závod na 3000 m na voľnej vode Balatonu.

Statočný výkon podal Ivan Zboňák na rovnakej trati Balatonu, ale nevyšiel mu záver pre vietor a veľké vlny.

Linda Spišáková so svojim povestným drajvom podala naozaj dravý výkon a zlepšila si osobné výkony na 50 m a aj 100 m prsia, rovnako ako Ján Vanko na 50 znak a 50 m kraul a L. Zvarik na 100 m prsia. P. Kontoš si potvrdil stabilnú formu a pomáhal najmä v štafetách.

Akú skúsenosť si Raci prinášajú

„Plávať v tak emóciami nabitom prostredí s plavcami masterákmi z celého sveta je skúsenosť, ktorá pôsobí na predsavzatia ako pokračovať a približovať sa lepším.
Svet miluje plávanie. Opäť sa Turčiansky raci presvedčili, že si vybrali správnu športovú cestu, len je dosť frustrujúce porovnávať podmienky pre tento šport u nás a v krajinách, kde plávaniu vytvárajú podmienky, o ktorých sa nám len sníva.
Aj preto príprava nebola ľahká. Každý podľa svojich možností venoval veľa času tréningom tak, ako sa dalo. Treba poďakovať aj tým, ktorí s nami spoločne trénovali a pomohli sa kvalitne pripraviť. Myslím tým nielen na členov klubu, ale aj sparring partnerov a vedeniu PVK Vrútky a tiež SUNY Martin a priateľom zo Žiliny za umožnenie tréningov.
Všetkým patrí veľké poďakovanie, pretože úspešná reprezentácia nášho klubu je úspechom všetkých.“ Povedal L.Z. predseda PKM TR.

Záverom

Slávnostné ukončenie celého šampionátu, s laserovou show, bolo v ATHLETIC Centre na Margetinom ostrove. Všetci účastníci boli zástupcom FINA pozvaní na MS, ktoré budú v r. 2019 v GWANGJU v Južnej Kórey, ale nielen pretekať, ale aj spoznávať Južnú Kóreu. Ohňostroj s osvetlením maďarského Parlamentu, podfarbený klasickými hudobnými dielami, bol estetickou bodkou za týmto krásnym svetovým šampionátom.

Autor: Ladislav Zvarík.

Bookmark the permalink.

Comments are closed